Χριστουγεννιάτικα Καστοριανά Κάλαντα!

2015-12-23 00:00
 Ήταν μία νύχτα μαγική...ξεχωριστή! Απο εκείνες που σίγουρα μένουν για πάντα στη μνήμη!!!
Μία νύχτα που συνήθως μόνο τα μικρά παιδάκια ζούν και απολαμβάνουν... 
Ήταν και πάλι σαν έκείνα τα χρόνια που χτυπούσαμε τις πόρτες ανήμερα των Χριστουγένων και τραγουδούσαμε τα κάλαντα με το τριγωνάκι στο χέρι... 
 
  Έτσι και σήμερα ζήσαμε τέτοιες όμορφες στιγμές!  Στιγμές με όμορφους ανθρώπους, μια κιθάρα στο χέρι και χαρούμενες, γιορτινές φωνές να ηχούν σε ολόκληρη την παλιά πόλη...μέσα στα στολισμένα πλακόστρωτα στενά που γυάλιζαν απο την αστραφτερή, ολόλευκη πάχνη...

 Και μόλις κάποιος άκουγε μέσα απο το ζεστό του σπιτικό αυτές τις μελωδίες, άνοιγε με απορία την κουρτίνα του παραθύρου του, χαμογελούσε και μονομιάς άνοιγε την εξώπορτα του για να μας κεράσει ότι νοστιμιά είχε...Μελομακάρονα, σοκολατάκια, κουραμπιέδες σπιτικό κρασί και λικέρ...και το καλύτερο απ'όλα...??? ενώ η ώρα κόντευε δύο τα ξημερώματα, στην τελευταία γειτονιά, μας περίμενε ένα τραπέζι γεμάτο πεντανόστιμα φαγητά, που απο μακρυά τα έβλεπες να αχνίζουν και να μοσχοβολούν τον τόπο οι μυρωδιές τους. Μόλις τα είχαν βγάλει απο τον φούρνο και την κατσαρόλα για μάς. 
 Μόνο για μάς!!!
 
 Η βραδιά έκλεισε όμορφα με το τραγούδι..."Να φάμε και να πιούμε...άιντε να περνάς, να καλοπερνάς"!!!  Ήταν το κατάλληλο θαρρώ!
 Τσουγκρίσαμε για μια τελευταία φορά τα ποτήρια μας, ευχηθήκαμε "Ευτυχισμένα Χριστούγεννα" και ο καθένας, νυσταγμένος μεν αλλά με ένα τεράστιο χαμόγελο στα χείλη του, αποχωρούσε σιωπηλά για το σπίτι του, λαχταρώντας το ζεστό κρεβάτι του!!!
 
 Είμαι σίγουρη, πως σήμερα, τα όνειρά μας  θα είναι όντως γλυκά!!!!!!!!!!